Coaching

Coaching wordt vooral gegeven aan mensen die van zingen hun professie hebben gemaakt of willen maken. Je hebt dan wel leren zingen maar hoe manifesteer je je op de actuele markt en hoe communiceer je met je publiek?
Manuela Ochakovski kan je, met haar jarenlange internationale ervaring, daarbij ondersteunen. Onderdelen van coaching zijn: repertoirekeuze, werken in verschillende talen, auditietraining en communicatietraining, interpretatie, expressie en acteren.
Boven de studio zijn drie comfortabele slaapkamers voor degenen die een langer verblijf willen combineren met meerdere lessen. Je hebt de beschikking over je eigen badkamer. Voor alle dagelijkse maaltijden wordt gezorgd. Deze vormen een prima gelegenheid om op vele manieren over muziek te spreken.
Behalve uit Nederland hebben ook zangers uit België, Engeland, Zwitserland en Canada al hun weg naar Manuela’s studio ‘il Portamento’ in Wenum Wiesel (Apeldoorn) gevonden.
Daarnaast is zij ook beschikbaar voor professionele coaching in Brussel en Londen.
De lessen worden gegeven in Nederlands, Duits, Engels, Frans of Roemeens.

 Cecilia Bartoli en Manuela

Nathalie Van de Voorde
Heel spijtig dat ik …
Manuela zo laat ben tegengekomen. Zij is voor mij de enige persoon in mijn leven die weet wat zingen is en er les over kan geven. Heb heel mijn leven zanglessen gevolgd maar zij is de enige die mij heeft laten begrijpen hoe het wel moet. Wat niet in één jaar gebeurd , vooral geduld , van zowel de zanger als de lerares , wat bij Manuela geen enkel probleem is. Het is een eer om deze techniek van de grote zangers te mogen leren ! Bedankt Manuela   Nathalie Van de Voorde, Brussel

Eva Wiersma
Na het conservatorium…
zocht ik een docent waarmee het ‘klikte’ op het menselijke vlak, en die vakinhoudelijk mij verder kon brengen. In jou vond en vind ik een docente die met een ruime dosis geduld, precisie op het technische vlak, en een zeer bijzondere diagnostische gave om te kern van het zangtechnische probleem te lokaliseren!
In de les nemen we steeds zoveel tijd als nodig is, zodat ik het vrijwel altijd wegga met een gevoel dat ik het geleerde ook daadwerkelijk thuis kan reproduceren, omdat ik het niet alleen begrijp, en heb gevoeld in mijn lichaam, maar vooral ook omdat ik de benodigde spieren precies kan ‘richten’ als het ware.
Zingen is nu geen intuïtieve toevalstreffer meer, maar voor mijn gevoel kan ik nu mijn lichaam steeds meer zo besturen, dat wat ik wil aan interpretatie mogelijk is. Het is een heerlijk gevoel om zo als het ware ‘boven de materie’ te kunnen staan, en steeds minder te hoeven worstelen met de muzikale uitdagingen van de partituur 🙂
Verder maak ik er natuurlijk niet zo veel gebruik van in acties, maar je kent de markt, weet wat er van een zanger gevraagd wordt en je durft dat reële beeld neer te zetten. Ik hou er persoonlijk erg van dat je geen verbitterde doemverhalen hebt (je wil niet weten hoeveel zangdocenten die wel hebben), of mij een wortel voorhoudt niet niet haalbaar is. Je laat de keuze bij mij, maar legt wel heel helder en (nogmaals) reëel neer wat jij ziet aan mogelijkheden, en wat daarvoor gedaan moet worden.
En daarnaast ben je natuurlijk persoonlijk een hele lieve, empathische, humoristische, maar zeker ook doelgerichte dame!
Er hadden natuurlijk nog veel meer complimenten kunnen staan, over kennis van stemvak, psychisch inzicht, begeleiden van professionals van allerlei niveaus, carrièreplanning- en begeleiding, openheid, gezelligheid, het gevoel daadwerkelijk welkom te zijn, gastvrijheid tot 24-uurs verblijf aan toe….   Eva Wiersma, Gouda www.evawiersma.com