Zangles

Manuela Ochakovski geeft les aan beginnende en gevorderde amateurs, aan mensen die het conservatorium hebben afgerond en aan hen die van zingen hun professie hebben gemaakt. Een zangles duurt minimaal 60 en maximaal 70 minuten. Die tijd gaat niet in op het moment dat je de deur van de studio opendoet maar pas wanneer je een beetje bent geacclimatiseerd.
Een standaard-zangles bestaat niet. Na een informatief gesprek en een aantal zangoefeningen bepalen we samen de frequentie en de inhoud van de lessen. Afhankelijk van je wensen, mogelijkheden en van je vocale kwaliteiten kunnen de lessen gebruikt worden voor het opbouwen, repareren, verbeteren of onderhouden van je (zang-)stem. De lessen worden gegeven in Manuela’s studio ‘il Portamento’ (Wenum Wiesel, bij Apeldoorn) in Nederlands, Duits, Engels, Frans of Roemeens.

Hilary Summers, Marie Angel, Manuela en Alan Herdman tijdens de Masterclass van Stichting Passaggio in 2016

Marion Koens
Al een aantal jaren…
heb ik zangles van Manuela. Ik vind haar een hele goede zangpedagoge en didacticus; stapje voor stapje gaat ze te werk, helemaal op jou toegespitst. Je stem is een kwetsbaar instrument, waar je je leven lang mee moet doen. Ik ben nooit hees na de zanglessen. Er wordt niets geforceerd. Een boeiend proces om je eigen stem te ontdekken! Verder dacht ik dat ik altijd zuiver zong, maar ik weet en hoor nu wat echt zuiver zingen is. Als ik na de zangles naar huis fiets, heb ik een soort ‘zen-gevoel’, alsof ik een yoga les heb gevolgd!    Marion Koens

Fien Kuijvenhoven
Bij Manuela heb ik…
geleerd met de juiste techniek, ademhaling en houding zonder kracht op een ontspannen manier te zingen. Zij weet exact waar mijn belemmeringen zitten en weet daardoor mij op een hele professionele en prettige manier naar een hoger niveau te tillen. Ik zing nu veel makkelijker, en dit heeft ook een hele positieve uitwerking op mijn manier van spreken in het dagelijks leven, ik spreek nu ook veel vloeiender en rustiger!

Ada v.d. Brink
Héél bijzonder vind ik …
aan jou, dat jij alles hoort, het aanpakt en dan, in mijn geval, voel en bemerk ik zelf ook dat het fout was. Jouw accuratesse, jouw geduld en jouw positieve aanpak.

Ben Louman
Zangles bij Manuela is…
werken aan de basis, en vanuit die basis steeds verder verkennen, uitbreiden en verfijnen van je mogelijkheden. Met een genadeloos oor weet Manuela precies díe dingen er uit te halen, die je op dat moment weer verder helpen. Elke zangles van haar geeft mij weer de energie en motivatie om mij het ambacht van het zingen steeds meer eigen te maken!